Transport wyrobów cukierniczych

To w jaki sposób będziemy przywozili ciasto lub torty będzie wpływało w dużym stopniu również i na to czy uda nam się w pełni zachować ich doskonały smak i aromat. Do przewożenia tego typu produktów powinniśmy stosować specjalne opakowania cukiernicze dostosowane kształtem i rozmiarem do wielkości ciasta lub tortu. Dobre opakowanie powinno stosunkowo szczelnie przylegać do przewożonych słodyczy aby uniemożliwić ich deformację. Trzeba jednak unikać wkładania czas lub ciastek do takiego pudełka na ścisk. Pozwoli to zachować również i walory estetyczne wyrobów cukierniczych.

Jak przewozi się ciasta i torty?

Wyroby cukiernicze w dzisiejszych czasach to prawdziwe dzieła sztuki. Aby nie zniszczyć ich w trakcie przewożenia powinniśmy poświęcić więcej czasu na dobór właściwych opakowań cukierniczych pozwalających na bezpieczne przewożenie tego rodzaju produktów. Na rynku dostępnych jest wiele bardzo różnych opakowań przystosowanych do różnego rodzaju ciast i ciastek.

Właściwe przechowywanie tortów i ciast

Trzeba pamiętać również i o tym aby już zakupione ciasta i torty przechowywać we właściwych warunkach. Wyroby cukiernicze bardzo szybko chłoną inne zapachy z powietrza. Przechowując je bez odpowiedniego opakowania narażamy się na to, że ich aromat może się zmienić. Aby tego uniknąć, ciasta i torty powinny być izolowane od produktów spożywczych o charakterystycznych zapachach. Dobre opakowanie również pozwoli lepiej odizolować tort lub ciasto od wszelkich naleciałości z zewnątrz.

Comments are closed.